De verboden vrucht (2009)

door

Ken je het Trappistencafé in Westmalle? Wie niet? Wie er lange tijd niet meer geweest is, zal raar opkijken. Van het oude vertrouwde gebouw blijft alleen nog de ingangsdeur over. Wat meer achteraan staat het nieuwe café. Wij denken niet dat veel leerlingen er tijdens hun SJB-schooltijd zijn binnengeweest. Leerkrachten wel! Cafébezoek was voor SJB-leerlingen voor, tijdens en na hun schooltijd verboden!

Maar ze gingen vroeger (stiekem?) naar Fien Van Deun. Daar was ook een soort feestzaaltje. Na Fien veranderde wel het café (The missing Link, Take five) maar niet het soort bezoekers. Ook "Bij den Toon" had af en toe veel te doen. Vooral op zaterdagavond tijdens de grote dansavonden met bekende artiesten.

Het café dat het meest tot de verbeelding van veel oud-leerlingen spreekt was ongetwijfeld Lies, ooit door E.H. Leo Vanderheyden "de moeder der studenten" genoemd. Lies was misschien geen "Belgian Beauty" maar haar hart was dat zeker wel. Terwijl zij zich in haar café met de studerende klanten onderhield, werd haar pas klaargemaakte soep, zonder ze het wist, in haar keuken leeg geslurpt. Lies zag en hoorde het en vond dat het goed was.

In de beginjaren van de oud-leerlingenbond hebben we in haar feestzaaltje (club-lokaal harmonie) zelfs een oud-leerlingendag georganiseerd, ondanks nu onaanvaardbare sanitaire voorzieningen: de jongens handelden de lopende zaken af buiten tegen een struik en de meegekomen meisjes op een middeleeuws toilet (plank met gat erin, en erop). En toch had oud-leerling 2778 (66EC) met enkele Westmalse Schonen een heerlijk feestmaal klaargemaakt. 's Avonds werd er ten dans gespeeld door het leerlingenorkestje "The Gamblers" met René Sansen, Louis De Bock en Herman Broeckx. (Waar zijn die mannen in hemelsnaam toch gebleven ???)

"De Kroon" was ook vele jaren een veilig onderkomen voor (oud-)leerlingen (en sommige leerkrachten). Het OLB-bestuur van toen, met o.a. Paul, Ivo, Julien, Eddie, uw dienaar, hebben er vele uren van werelds genot mogen beleven! Een pils bij "Charel" kostte toen (1965-1966) maar 8 BEF (EUR 0,20)!

Er was ook nog het Duivenlokaal van Julia De Peuter. Nadien verschenen elders de namen: Twice, Café West, Ossenpoot, ’t Pleintje... Op vrijdag na vier uur kan je tegenwoordig bijna niet voorbij "Het Hofke". Na de examens even doorspoelen is blijkbaar een traditie geworden. Krijgt ook "Den Tieter" tegenwoordig niet veel SJB-volk over de vloer?

Voor zover we weten is cafébezoek nog altijd niet toegelaten. Maar ja, in het aards paradijs (niet te verwarren met genoemde cafés) proefden ook Adam en Eva reeds van de verboden vrucht, met alle gevolgen vandien.

Raymond Dupont in Het Beertje nr. 299 (september 2009)