Verslag jubileumavond 2023 (2024)

door

Op zaterdag 18 november 2023 vond onze traditionele jubileumavond plaats in het Parochiecentrum aan de Sint-Jozeflei voor de oud-leerlingen van afstudeerjaren eindigend op 3 en 8.

We mochten ca. 145 oud-leerlingen verwelkomen van bijna alle gelauwerde afstudeerjaren, behalve 1963 (60 jaar afgestudeerd). Vooral de jaren 1993, 1998 en 2008 waren goed vertegenwoordigd met meer dan 20 deelnemers, maar ook 1968 (55 jaar afgestudeerd!) verdient een speciale vermelding met 17 deelnemers. Tot grote vreugde van het bestuur én de aanwezige oud-leerlingen, mochten we deze keer rekenen op een grotere vertegenwoordiging van huidige en voormalige personeelsleden van de school: Inez Verellen, Paul Paulussen, Jan Van der Vliet, directeur Eric Van Huffelen en Marc Pepermans waren van de partij, alsook Dirk Laenens die jammer genoeg vroeger moest vertrekken. Bedankt aan al deze (oud-) personeelsleden voor jullie zeer gewaardeerde aanwezigheid!

Anders dan andere jaren, was de inkomhal gereserveerd voor het groenten buffet, waardoor de receptie grotendeels in de zaal zelf plaatsvond, en velen ook al vrij snel aan tafel plaatsnamen. De toegangscontrole werd voorzien door de bevallige dochters van bestuurslid Dirk Knaepkens (81WA), Sophie Knaepkens (15HUWE) en Caroline, terwijl bestuurslid Willy Leys (65EC) de gasten verwelkomde en begeleidde naar de inschrijvingstafel en vestiaire. Bij inschrijving, mochten de oud-leerlingen die nog geen GDPR-verklaring hadden afgelegd, dit ter plaatse doen op daartoe voorziene formulieren.

Van zodra iedereen gezeten was, verwelkomde bestuurslid Dirk Knaepkens (81WA) de aanwezigen. In zijn toespraak bedankte hij de aanwezige (oud-)personeelsleden voor hun komst, legde het verdere verloop van de avond uit, lanceerde hij een oproep naar nieuwe bestuursleden en prees hij nog eens ons boek aan over het verleden van SJB-Malle (nog steeds verkrijgbaar!)

Dan was de tijd gekomen om aan tafel te gaan. Bestuurslid Mathias Van Aken (94LAGR) had de taak gekregen om de aanwezigen op een ordelijke wijze per tafel naar het buffet te begeleiden, hetgeen zeer goed lukte. Op geen enkel moment was er een lange wachtrij en de doorstroming langs het groentenbuffet en het vlees verliep zeer vloeiend.

Wat schafte de pot? Na herhaalde opmerkingen i.v.m. de als te hoog ervaren kostprijs van onze jubileumavonden, zijn we twee jaar geleden op zoek gegaan naar formules om oud-leerlingen een aangename reünieavond aan te bieden tegen een veel lagere kost. In 2023 kozen we daarom voor hamburgers en frietjes. Veel goedkoper dan dat konden we het écht niet maken, maar naar onze mening was de kwaliteit toch suboptimaal. Ook liepen de wachttijden nogal hoog op en waren de frietjes niet voor iedereen even goed gebakken.

Voor dit jaar zochten we daarom een tussenweg tussen kwaliteitsvol lekker eten zonder een exorbitante kostprijs. De keuze viel op een barbecue-formule. Uiteraard was het geen weer om te barbecueën, maar dat was enkel een zorg voor de cateraar, die de nodige maatregelen getroffen had. Het groentenbuffet en vlees werd in de hal van de parochiezaal gepresenteerd zodat niemand naar buiten moest om zijn bord te vullen. Oud-leerlingen hadden de keuze tussen hamburgers, worsten, kip en steak. Voor zover wij konden beoordelen, viel de maaltijd zeer in de smaak en is de formule voor herhaling vatbaar.

Toen de buikjes gevuld waren, was het tijd voor de traditionele klas- en jaarfoto’s. Opnieuw konden we rekenen op de waardevolle inzet van Sophie Knaepkens (15HUWE) en haar zus Caroline om het fototoestel te bedienen. Bestuurslid Mathias Van Aken (94LAGR), die door zijn collega-bestuursleden een groot natuurlijk gezag werd toegedicht (?), zorgde ervoor dat de diverse afstudeerjaren snel en tijdig op het appèl verschenen. Voor de eerste keer in mensenheugenis waren er zo veel (oud-) personeelsleden aanwezig dat we ook van hen een eigen groepsfoto konden maken. Hopelijk mogen we de komende jaren opnieuw rekenen op zo’n goede opkomst.

Er werd nog nagepraat tot middernacht, waarbij de drank rijkelijk vloeide doch iedereen beschaafd en beheerst bleef. Het was een mooie editie!

Mathias Van Aken (94GRLA) in Het Beertje nr. 358 (februari 2024)