Het Groote Weerzien was... groots! (2012)

door

Zaterdag 5 mei 2012. Fris en regenachtig lenteweer. De lang aangekondigde terugkomdag bracht ruim achthonderd oud-leerlingen terug naar Westmalle. Van 1962 tot en met 2011: vijftig afstudeerjaren! Charmante vrouwelijke leerkrachten zorgden voor een warme ontvangst. Elke bezoeker kreeg een naamplaatje, een gratis cava-ticket en een balpen. Die was bedoeld als aandenken aan het college en aan deze feestelijke gebeurtenis.

Het nostalgisch parcours bracht ons in oude, vernieuwde en nieuwe gebouwen. In de vroegere kelderrefter was de frietreukverdwenen. Nu is het een nette ondergrondse polyvalente ruimte. De slaapzaal en waszaal zijn omgebouwd tot fraaie luchtige klaslokalen. Ex-internen wisten nog precies te zeggen waar de douches stonden, die eigenlijk niet gebruikt werden. De feestturnzaal langs de Zwanenstraat en aanpalende lokalen zijn haast onherkenbaar vernieuwd. Sommige "old-timers" maakten voor de eerste keer kennis met de huidige refter en sporthal. Het parcours zat prachtig ineen. En ze bleven dikwijls stil staan, want... "Och kijk nu, wie we daar hebben!... Amaai gij ziet er nog goed uit!" In de grote huidige refter was er natuurlijk voldoende gelegenheid voor een hapje en een drankje en een lange babbel.

In het Viatorgebouw waren klaslokalen ingericht met foto’s en documenten uit "de goede oude tijd". Er waren ook powerpointpresentaties met tal van oude foto’s. Herinneringen, nostalgie. Hebt u er ook dat piepklein rapportboekje (toen "verslagboekje" genoemd) gezien?

In de kapel kregen sommige bezoekers écht koude rillingen. De kapel was weer kapel: een hemelse ruimte, waar we de overleden oud-leerlingen en oud-leraars weer in ons midden voelden. Elk overleden personeelslid had er een stoel gekregen met naamplaat en een typisch boek of voorwerp. Ontroerend! Indrukwekkend was de lange lijst van overleden oud-leerlingen en van leerlingen die tijdens hun schoolcarrière waren overleden. Het heeft zeer veel bezoekers getroffen tot in het diepste van hun ziel.

Van harte proficiat aan de organisatoren: oud-leerlingen van het personeel, Inez Verellen, Bieke Baeten, Marjan Govaert... Dank aan alle leerkrachten te velde en in de cafetaria. Dank aan de oud-leraars die voor deze gelegenheid talrijk waren opgekomen. Dank ook aan de directie en aan allen die deze prachtige dag in goede banen geleid hebben.

Met heel veel genoegen hebben wij ons reeds ingeschreven voor volgend SJB-eeuwfeest. Kwestie van er op tijd bij te zijn!

Raymond Dupont in Het Beertje nr. 311 (juni 2012)