Familienieuws? (2023)

door

Toen de oud-leerlingenbond werd opgericht, was het een vriendenclub van jongens die samen 6 jaar op Sint-Jan hadden doorgebracht. Het Beertje was voor hen een middel om in contact te blijven, toen er van sociale media nog geen sprake was. Het was dan ook niet meer dan logisch dat bijvoorbeeld alle adreswijzigingen gepubliceerd werden in het Beertje.

Oud-leerlingen werden ouder, stapten in het huwelijksbootje en kregen kinderen. Ook hier werd gedeelde vreugde dubbele vreugde door deze aankondingen te melden in Het Beertje. Na verloop van tijd gingen ook overlijdens een vast onderdeel worden van het familienieuws.

Ondertussen zijn er meer dan 6000 leerlingen afgestudeerd tussen 1962 en 2023. Dat zijn twee volle generaties en meer dan 60 afstudeerjaren. De kleine gezelligheidsclub van weleer, is niet meer. Familieberichten betreffen voor de overgrote meerderheid mensen die totaal onbekend zijn met mekaar. Af en toe krijgen we te maken met flauwe grappenmakers die opzettelijk foutieve berichten de wereld laten insturen en zo ons vrijwillig dienstwerk belachelijk maken. De wetgever introduceerde ook privacy-wetgeving die eigenlijk, naar de letter gelezen, onmogelijk na te leven is en zeker het delen van dergelijke informatie, zelfs met toestemming, problematisch maakt. De digitalisering en de opkomst van het internet maakt immers dat alles wat ooit ergens is gepubliceerd, vlot raadpleegbaar blijft ook wanneer dit na verloop van tijd niet meer gewenst is.

Het is in deze context dat we, met enige spijt, doch overtuigd van de noodzaak van onze beslissing, besloten hebben om voortaan geen berichten van geboorten of huwelijken meer te publiceren. Enkel overlijdens zullen nog meegedeeld worden.

Mathias Van Aken (94LAGR) in Het Beertje nr. 357 (december 2023)