De frietjes op SJB (2011)

door

Helaas, helaas, helaas !!!

Een groot verlies voor SJB !

Een vaste waarde in het leven van Sint-Jan is niet meer.  Het college is zijn belangrijkse aantrekkingskracht kwijt.  Sint-Jan zal nooit meer zijn wat het is geweest.  Een van zijn grootste troeven hoort definitief tot het de rijke geschiedenis van deze school.  Spijtig maar helaas!

Met enige vertraging hebben we het droevige nieuws vernomen dat ons col-lege onze nationale trots kwijt is.  Gezien de ernst van deze levensbelangrijke beslissing werd het nieuws eerst zeer discreet gehouden. Tot het uitlekte! SJB bakt ze voortaan niet meer bruin.  De frietjes!

De wereldberoemde SJB-frieten zagen het daglicht begin jaren zestig in de toenmalige kelderrefter; elke volledige schooldag heerlijke gouden stokjes van verse  aardappelen.  En die mayonaise dan… mmm!  Ook de leraars konden niet weerstaan aan een overvloedig bakje frieten! Vooral op vrijdag, of wanneer een van de "frietmadammen" haar aantrekkelijke tienerdochter had meegebracht, werd het ene na het andere record frieteten verpulverd. Maar ja, Sonja Kimpen kwam toen nog niet op TV.  Wegens een aardappelcirisis midden de jaren tachtig werd het onderaards SJB-frietkot tijdelijk  op non-actief gezet.  Niet (te) lang.  De voedingsindustrie had diepvriesfrieten op de markt gebracht en  de werkloze friteuse werd terug opgestart!

De legendarische kelderrefter verhuisde midden jaren tachting naar de derde verdieping van het nieuwe Viatorgebouw (nu vier klaslokalen). Grote keuken met prachtige friteuse met daarboven een indrukwekkende dampkap.  Elke middag hadden de "frietmadammen" de handen vol om leerlingen en personeel in recordtijd te bedienen met frieten en soep.

Einde jaren tachtig werd de huidige refter (met boven de sporthal) gebouwd.  Ondanks de harde concurrentie van de eigen boterhammen van thuis, soep en later ook smoskes en (tijdelijk) spaghetti bleven de SJB-frieten even populair.  In plaats van in kartonnen bakjes, werden ze voortaan opgediend op een gewoon plat bord, naar wens aangevuld met mayonaise en/of ketchup.

De laatste jaren werden de acties voor "gezond eten" steeds krachtiger.  Er werd een “frietloze dag”  ingevoerd.  Ook moet gezegd worden dat de diepvriesfrieten nooit meer de kwaliteit van de allereerste verse frieten konden evenaren.  En toen sloeg het noodlot onbarmhartig toe: een fataal defect aan de friteuse betekende de definitieve (?) doodsteek voor de geliefde aardappelstokjes.  Voor alle frietliefhebbers blijft er maar één alternatief: kinkloppen.

Vaarwel heerlijke SJB-frietjes!  Ten paradijze zullen wij u begeleiden.

Raymond Dupont in Het Beertje nr. 308 (december 2011)