Afbraak St. Jozefsgesticht (2024)

door

De regelmatige lezers van dit tijdschrift zullen weten dat de geschiedenis van onze school begint in een pand op de Sint-Jozeflei, gelegen tegenover de gemeenteschool, waar gedurende vele jaren een bloemenwinkel gevestigd was. Het was hier dat pastoor Jozef Nelo, die we elders in dit blad bespreken, in 1910 een interparochiale beroepsschool bouwde met twee klasjes, naast het voormalig woonhuis van Ten Grootenhuysen waar op dat ogenblik de pas aangekomen Franse geestelijken van Sint-Viator woonden, voor ze begonnen aan de bouw van het huidige Groothuys.

In de beroepsschool voor jongens werd eerst lesgegeven in het Frans, later in het Nederlands. Er waren twee klassen. De opening van het schooljaar was op de eerste maandag in oktober. Het schoolgeld bedroeg 5 frank per maand. De lessen duurden van 8.30 uur tot 11.30 uur en van 13 uur tot 15 uur, geregeld volgens de uren van de buurttram. De leerlingen kregen er onder meer godsdienst, Vlaams, Frans, wiskunde, koophandel, aardrijkskunde, natuurwetenschappen, schoonschrijven en tekenen. Om aangenomen te worden, moesten de jongelingen hun eerste communie gedaan hebben.

In de Eerste Wereldoorlog lag het onderwijs er stil. Na 1918 werd het Sint-Jozefsgesticht aan de Sint-Jozeflei uitgebouwd tot een middelbare school met de eerste drie jaren van de moderne humaniora. Vanaf 1930 worden er voor de Vlamingen lessen gegeven in het Nederlands. Voordien was de voertaal Frans.

Het historische gebouw dat een belangrijke rol gespeeld heeft in de vroege geschiedenis van onze school, moet nu wijken voor nieuwe appartementen. Dat is best jammer…

Mathias Van Aken (94LAGR) in Het Beertje nr. 361 (december 2024)