West Saints, roem van Sint-Jan! (2019)

door

Wie ons college volgt kan er niet omheen: na de roemrijke ritmika-feesten zijn we met zijn allen besmet door het rugby-virus. Hoe kan dat, hoe werkt dat?

Het begon met een initiatief van de Vlaamse rugbyfederatie die initiatielessen kwam geven op school en bijscholingen voor sportleraars organiseerden.

Heroïsch, die 2de training: alle spelers in een kring rond de lesgever en het begon dubbele pijpenstelen te regenen. De leerlingen krompen ineen en wilden vluchten naar het afdak, maar de lesgever praatte rustig verder. Dan gebeurde het: één rug rechtte zich, twee ruggen..., dan heel de ploeg. Wij zijn rugbyspelers en stormen maken we zelf! Vanaf dat moment was Sint-Jan een rugbybaken.

Na enkele trainingen hadden we een ploeg klaar en konden we naar het plaatselijke wereldbekertornooi in 's Gravenwezel, waar we dikwijls verloren, een rugbybal wonnen en er één vonden. Een leerling van het 4de jaar, Alex De Roeck (07WEWI), speelde rugby in deze club en vroeg om training te geven tijdens de middag. Vanaf toen speelden we ieder jaar enkele tornooien. En ook ieder jaar stonden er enkele enthousiastelingen klaar om Alex op te volgen. Nog later plaatsten we rugby op het leerplan Lich. Opvoeding: vanaf het 4de jaar werd met veel, heel veel goestingvoetbal zonder bal, Leurby, Tagrugby als voorproefjes aangeleerd, om vanaf het 5de jaar te rugbyen. Ook Luk Doosche, sportleerkracht in het basisonderwijs, zette rugby op het menu.

Toen Pieter Bruynseels (01WEWI) mij opvolgde, kwam rugby in een echte stroomversnelling: Pieter volgde tal van clubtrainingen en bijscholingen en de middagtrainingen boomden. De vraag naar meer wedstrijden was logisch en de Belgische kampioenschappen voor schoolploegen, met al zijn selectietornooien, waren de volgende doelen. Die ook gehaald werden!!!

Doelen vroegen om middelen: hoe kon in Jan Berchmans' naam rugby hypen???

Wie wordt niet dol van rugby vanwege het sociale concept: met de bal probeer je iets te forceren maar je weet je ook gesteund door een hele ploeg die achter je aanloopt. Met een goeie pas naar achter - je mag niet anders - krijgen de spelers in support dan weer meer kansen; in verdediging moet je dan weer goed de linie gesloten houden en tackelen indien nodig. Doen! Of moet je buur het overnemen en een gat laten vallen?!

De spelregels worden met veel discipline en respect voor tegenstrevers en scheidsrechters nageleefd.

Begin september dienen zich een 200 leerlingen aan voor de rugbytrainingen: meisjes én jongens vanaf het 3de jaar. Stilaan wordt de groep kleiner, want er wordt wel potig gewerkt. Eenmaal per week wordt er tijdens de middag intensief door ieder van de drie groepen getraind. Pieter en de oudere spelers bepalen de trainingen waarbij de rol van Pieter coördinerend is: de spelers zelf geven de technieken en tactieken door aan de jongere. Natuurlijk en autentiek leiderschap kan hier voluit bloeien! Ook op vrijdagavonden worden sommige tornooien voorbereid. Met veel enthousiasme dienen zich ieder jaar nieuwe captains aan. Het kon niet uitblijven: West Saints heeft nu drie ploegen: 3de en 2de graad jongens maar ook meisjes. Aandoenlijk hoe aanstekelijk de dynamiek van het steeds weerkerend enthousiasme harten verovert. Hoe fantastisch deze stuwing Pieter doet uitmunten in de school zelf. Hallo, wie doet het na?

Tornooien, rugby-tours in Engeland

Na de examens in juni trekken ze naar een beachrugby-tornooi: bestaat er een beter middel om de examenstress weg te werken? Herfstvakantie: 2 weken op rugbytour in Engeland met trainingen van gerenommeerde coaches. Het inhalen van de toetsen is voor de leerlingen geen probleem. Zal het je verwonderen dat sommige leerlingen dankzij rugby hun diploma haalden, zich lieten buizen of met ongespeelde tranen naar Mariagaarde trokken? Zal het je verbazen dat er in Mariagaarde ook een rugbyploeg is ontsproten? En ja, ook in Maris Stella Oostmalle is er een meisjesploeg?

Internationals? Meerdere jongens konden meetrainen met de nationale jeugdploegen. Nette Thomas, dochter van oud-leerling Anke Smets (89LAWI), deed aan atletiek, werd door Pieter getipt aan de Belgische federatie om opgeroepen te worden voor nationele trainingen. Op de 1ste training rees er een probleem: ze had geen licentie en zou dus niet mee kunnen met het Belgisch team naar de Europese kampioenschappen in Portugal. Probleem werd opgelost: België Europees kampioen en Nette topscorer!!! Nette is nu een vaste waarde in de National 7. Het doel is om met dit team naar de Olympische Spelen te trekken.

Lejo Onsia in Het Beertje nr. 339 (juni 2019)