'Vrieske' vloog 5000 uren met F-16 (2021)

door

In maart haalde gevechtspiloot en oud-leerling Steven De Vries (90WB), alias ‘Vrieske’, het nationale nieuws, omdat hij de kaap van 5000 vlieguren met zijn F-16 had overschreden tijdens een oefenvlucht vanop de basis in Kleine-Brogel. Slechts 5 Amerikaanse piloten deden hem dat voor.

Dat werd gevierd met een formatievlucht boven de vliegbasis van Kleine Brogel. Hijzelf bleef er nuchter bij. "Voor mij is dat een gewone vlucht hoor. We gaan een toerke doen, en oefenen de dingen die we op andere vluchten ook oefenen", aldus de piloot.

'Vrieske' is intussen 48 jaar maar denkt niet aan uitbollen. Hij laat in een vraaggesprek met VRT Nieuws optekenen: “Op het vlak van conditie en gezondheid ben ik nog altijd tiptop in orde. Ik werk daar ook echt aan, om dit te kunnen blijven doen. De F-16 is en blijft een magnifiek toestel. De updates van het toestel, met nieuwe sensoren en nieuwe wapens, dat is voor mij ook een stimulans om nog meer en beter te kunnen doen. En mijn kennis ga ik nu ook delen met de jonge F-16 piloten."

Uit: Het Beertje nr. 347 (juni 2021)