Vasco en Veerle (2020)

door

In maart 2020 had oud-leerling en oud-bestuurslid Tom Sleeuwaert (94WA) het geluk om nog net voor de grote lockdown op reis te kunnen gaan naar Lissabon. Wanneer hij daar aan het tafelen was aan de oever van de Taag, mijmerde hij bij de aanblik van het Padrão dos Descobrimentos en leren we hoe ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama en geschiedenisleerkracht Veerle Luyts zijn leven bepaald hebben.

Het monument van meer dan 50 meter hoog is een eerbetoon aan alle Portugese ontdekkingsreizigers. Ook hier zie je duidelijk de vorm van een schip met helemaal vooraan "op z'n Titanics" Hendrik de Zeevaarder als "Koning van de wereld".

De Portugees mocht de eerste grote ontdekkingstocht voor zijn land achter z'n naam schrijven. Hij bereikte het meest westelijke punt van Afrika. Daarna volgden ronkende namen als Bartholomeas Diaz en Vasco da Gama die uiteindelijk tot in Indië raakte.

Op één of andere manier hebben die ontdekkingsreizen ervoor gezorgd dat ik nu doe wat ik doe.

Het was Veerle Luyts, mijn geschiedenisleerkracht van het vierde jaar op het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle, die onze klas destijds liet kennismaken met deze boeiende periode in de wereldgeschiedenis. Een klas vol pubers, die zelf ook op een schakelmoment zitten tussen kind en volwassene, enthousiast krijgen voor een wereld die ze zich niet kunnen inbeelden. Niet gemakkelijk.

Maar Veerle Luyts slaagde hier met brio in. Sterker nog. Mijn passie voor geschiedenis, die altijd wel latent aanwezig was, kwam hierdoor ineens op het voorplan. Hoewel ik een wiskundig sterke richting volgde, stond mijn besluit na een jaar genieten van haar geschiedenislessen vast: ik wil doen en kunnen wat zij doet, ik word leraar geschiedenis.

Op de lerarenopleiding bleek echter al snel dat je niet gewoon geschiedenisleerkracht kunt worden. Er moesten nog twee vakgebieden bij. Ik koos voor Nederlands en aardrijkskunde. Uiteindelijk heb ik behalve mijn stagelessen nooit een uur geschiedenis kunnen geven. Wel kunstgeschiedenis en esthetica. Twee vakken waar ik me in uit kon leven.

Maar door de lerarenopleiding te volgen en als leraar Nederlands aan de slag te gaan, ben ik wel gevraagd om als auteur te starten bij Plantyn. Daarna werd ik uitgever bij Pelckmans en nadien uitgeefdirecteur bij (opnieuw) Plantyn. En nog steeds ben ik actief in de educatieve sector en werk ik voor verschillende uitgeverijen. Ondertussen heb ik ook een eigen leerplatform gecreëerd waarmee leerkrachten en uitgeverijen zelf lesmateriaal kunnen maken.

En dat allemaal dankzij helden als Hendrik, Bartholomeas, Vasco en Veerle.

Het volledige reisverslag kan u nalezen op zijn reisblog.

Tom Sleeuwaert (94WA) in Het Beertje nr. 345 (december 2020)