Sportsprokkels met Lejo (2016/2)

door

Wij belden met Gert Vande Broek, volleybaltrainer van Asterix Kieldrecht-Yellow Tigers. "Dag Gert, kunnen we het even hebben over Sarah Smits (05WEWI)?"

"Met plezier Lejo, heb jij een uurke, een halve dag?"

En we waren vertrokken, onze neus krulde van fierheid: "Sarah kwam als toptalent naar Kieldrecht vanuit de volleybalclub van Zoersel. UItzonderlijk was dat ze niet via de topsportschool bij ons is aanbeland maar vanuit het gewone onderwijs. Met Sarah werden we zes maal Belgisch kampioen en wonnen we twee Bekers van Belgiƫ. En nu is ze weeral verkozen tot speelster van het jaar!

Sarah Smits (05WEWI)

Het kon niet anders: ze evolueerde als vanzelf naar de nationale ploeg. Dat ze kapitein werd is een pure evidentie: zowel haar speltechnische en -tactische inzichten zijn niet te onderschatten. Ik kan me geen beter verlengstuk voorstellen. Zij kan als geen ander mijn speelsters motiveren, aansturen en op het gepaste stressniveau brengen en houden.

Sinds een 3-tal jaren heb ik ze niet meer kunnen selecteren voor de nationale ploeg omdat ze ook een loopbaan als psychologe in het bedrijfsleven wil uitbouwen. In de club haalt ze nog wel een zeer hoog niveau."

"Maar Lejo, waarom vraag je me dat eigenlijk?"

"Wel Gert, Sarah is een echte Janneling. Zij is tot op heden de enige die op die leeftijd het topsportstatuut genoot op onze school. We konden haar bekronen met de jaarlijkse Grote Prijs van Sportverdienste. Een echt Sint-Jansverhaal trouwens: haar oom Bart Smits (81EC) was een groot volleybaltalent dat vroegtijdig overleed maar opvallend actief was in de schoolsport van toen. Al de broers van moeder Lud Van Hofstraeten liepen ook school op Sint-Jan. Nonkel Walter had zelfs een tijdje het wereldrecord over de 20-minutenloop. Haar zus Eva Smits (08LAMT) en broer Thomas Smits (10WEWI) studeerden ook bij ons."

Lejo Onsia in Het Beertje nr. 327 (juni 2016)