Sint-Jan Berchmans in Rome (2019)

door

Wie herinnert zich nog de vieringen rond de 400ste verjaardag van onze patroonheilige op 23 en 24 april 1999?

Op vrijdag waren de leerlingen van alle St-Jan Berchmansscholen aan de beurt, met een eucharistieviering in Scherpenheuvel en een wandeling richting Diest met als afsluiter een optreden van Raymond van het Groenewoud. Niet alles verliep die dag even vlekkeloos, maar SJB-Malle bleek uiteindelijk toch de meest gedisciplineerde school te zijn.

's Anderendaags was er in Diest een SJB-wandelzoektocht voor alle oud-leerlingen. De dag begon met een eucharistieviering, waarin onze oud-leerling Vincent Ferrant (68LAGR) mee voorging en een zeer zinvolle en opgemerkte homilie bracht. Na de zoektocht was er een prijsuitreiking voorzien in het stadhuis van Diest. De opkomst was eerder mager. Persoonlijk heb ik toen ook nog van de gelegenheid gebruik gemaakt om De Gulden Maen, het geboortehuis van Sint-Jan Berchmans, te bezoeken.

20 jaar later, zomer 2019, was ons vakantiedoel Rome. Bij de voorbereidingen van deze reis ontdekte ik dat onze patroonheilige in Rome begraven ligt, en wel in de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola. Vanuit de herinneringen aan ons bezoek aan Diest in 1999 wou ik toch ook het graf van Sint-Jan Berchmans bezoeken.

Er zijn ontzettend veel kerken in Rome en ze allemaal bezoeken is onbegonnen werk. Maar de kerk van St-Ignatius is meer dan een bezoek waard.

Ze werd gebouwd in de loop van de 17de eeuw, op de plek waar vanaf 1566 een andere kerk stond, de SS. Annunziata. Deze kerk bleek te klein voor het aantal studenten aan het Collegio Romano, en werd op last van paus Gregorius XV afgebroken om plaats te maken voor een grotere kerk. De nieuwe kerk werd vernoemd naar de in 1622 heilig verklaarde Ignatius van Loyola, stichter van de Jezuïeten.

Van buiten ziet de kerk er mooi uit -zoals de meeste kerken in Rome-, maar de binnenkant is pas echt spectaculair.

Het gigantische plafond deed mij wel een beetje denken aan de Sixtijnse kapel van Michelangelo.

Je vindt er een prachtige plafondschildering met bijbelse en mythische taferelen. De kerk heeft geen koepel, maar binnenin kan je toch een prachtige koepelschildering bewonderen. Het kunstwerk is gezichtsbedrog! Door te werken met schaduwen en perspectieven heeft de kunstenaar ervoor gezorgd dat het lijkt alsof deze kerk over een indrukwekkende koepel beschikt, maar niets is minder waar… Naast dit meesterwerk vind je ook nog heel wat andere schilderijen en beeldhouwwerken in de kerk die je aandacht verdienen. Ronduit prachtig.

Loop je van achteraan in de kerk naar voren, dan vind je het graf van Sint-Jan Berchmans in de voorlaatste kapel aan de linkerkant. Zijn hart ligt echter als relikwie in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal in Mechelen. Bezoek je ooit Rome, neem dan zeker even de tijd om de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola te bezoeken. Persoonlijk vind ik deze kerk veel mooier dan de grote Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel in het Vaticaan. Een echte aanrader.

Dirk Knaepkens (81WA)

Uit: Het Beertje nr. 341 (december 2019)