Podcasts van oud-leerlingen (2022)

door

Tijdens de grote corona-lockdowns zijn de Vlamingen massaal beginnen wandelen, en wat is er aangenamer dan tijdens zulke wandeling naar een interessante podcast te luisteren? In onze zoektocht naar boeiende programma’s om te beluisteren tijdens onze middagwandelingen in de Trappistenbossen, botsten we zowaar op enkele initiatieven van oud-leerlingen.

Zo is er de podcast van Jonas Goossenaerts (00LAWE) met als titel ‘Geschiedenis voor herbeginners – gesproken dagblad in virale tijden’. Jonas is germanist en historicus en zoals de naam aangeeft, wil hij ons helpen om onze geschiedeniskennis op te frissen met luchtige afleveringen over diverse historische thema’s. Zo kwamen onder meer aan bod: Napoleon, de kolonisatie, de Koude Oorlog, de Eerste Wereldoorlog, de Franse Revolutie, en veel meer. In aflevering ‘2.2 - Waarom was het ancien régime in Frankrijk onhoudbaar geworden?’ heeft hij het kort over zijn tijd op Sint-Jan bij zijn geschiedenisleraar, meneer Van Deun.

Een tweede aanrader is de podcast van Raf Njotea (04LAGR), die met zijn podcast ‘Ouder’ het verleden induikt van zijn eigen vader Francis, die ooit uit Nigeria naar België migreerde. Raf ontdekt dat hij een heel ander persoon is dan de vader die hij altijd gekend heeft. Hij beseft ook dat hij het fijne niet weet over het migratieverhaal van zijn eigen vader.

Uit: Het Beertje nr. 351 (juni 2022)

Lees ook deze aanvulling, gepubliceerd in Het Beertje nr. 352.