Oud-leerling wereldkampioen hockey (2019)

door

WK Hockey in India: zou Alexander Hendrickx (10WEWI) er terug bijzijn, zoals op de jongste Olympische Spelen? Zou hij een vaste waarde zijn in de ploeg? Tijdens de 2de match België-India brulde de Filip Joos: "en Hendrickx scoooooooort. Hendrickx! Wat een kanon!" Toen wisten we het zeker: hier wordt geen enkele wedstrijd gemist! En ja: België werd wereldkampioen hockey; en ja: Hendrickx werd cornerkanon! Absolute topscorer op het tornooi met 7 doelpunten. Meer dan een goeie reden om Alexander, onze vaste lesgever hockey op de jaarlijkse sportdag,  te strikken voor een interview.

Alexander, al bekomen van de sensatie op het WK?

Puur trillend kippenvel, de meest fantastische ervaring: het spelen van hockey in een stadion met +/- 15 000 randhysterische maar faire, respectvolle supporters. We hadden er veel over gehoord, voorgesteld, maar het overtrof enorm onze meest enthousiaste dromen.

Alexander, hoe verliep je hockey-carrière tot nu toe?

Ik heb als kind altijd hockey gespeeld, zelfs met mijn paplepel, eerst bij Royal Antwerp Hockey Club. Op mijn 14 jaar speelde ik mee met de eerste ploeg, daarna voor drie jaar bij KHC Dragons in Brasschaat waar ik 3x kampioen van België mee werd. Nu ik afgestudeerd ben (master TEW), kan ik alles zetten op hockey. Sinds dit jaar speel ik bij Pinoké in de Nederlandse competitie en woon ik in Amsterdam. Ook als jeugdspeler speelde ik mee met de nationale selecties, eigenlijk altijd boven mijn leeftijd; ik was overal te jong. Ook in St.-Jan zat ik een jaar boven mijn leeftijd.

Alex Hendrickx (10WEWI): "Dat ik topschutter kan worden? Neen, ik wil wereldkampioen worden. Het was een zeer goede wedstrijd, maar we willen nog meer en dat is natuurlijk de finale winnen. Het wordt tijd om eens zo'n finale te winnen. Vanavond volgt geen feestje, hopelijk morgen."

8 doelen uit penalty-corner op een WK!!! Hoe doe je dat?

Ik heb daar altijd zeer veel op geoefend (videocontroles); techniek is heel belangrijk, maar ook timing en snelkracht. Al van in mijn jeugd bleef ik na de trainingen nog makkelijk een half uur pushen op doel: het is inderdaad niet vanzelf gekomen.

Kan je iets vertellen over jullie trainingen?

We lopen veel - jammer genoeg geen berenvangen! (nvdl) - vooral veel spurtinterval-trainingen; deze trainingen worden gemonitord met GPS en Polarconnecties. Zeer veel videomeetings waarin ons doen en laten en dat van de tegenstrevers haarfijn worden geanalyseerd en voorspeld. Techniek en snelheid wordt het hele jaar door benadrukt.

Je speelt nu in Amsterdam en voor de nationale ploeg. Is het druk?

Mag je wel zeggen: het valt eigenlijk nooit stil. Op dit moment is het winterstop voor de club en trekken we op 20 dagen de wereld rond met de nationale ploeg: naar Spanje, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië. Daar spelen we de eerste wedstrijden van de nieuwe Pro League: competitie met uit- en thuismatchen tussen 9 landen, waaronder ook nog Pakistan, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. We moeten ook Europees kampioen worden (augustus in Antwerpen) om ons rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen. Als we geen kampioen worden, moeten we een kwalificatietornooi spelen in oktober om een ticket voor Tokio te bemachtigen.

Dan moet je weer voorbij Nederland! Die hebben de nederlaag nog altijd niet verteerd! Daar speelt ook nog een halve Belg bij. Ken je Sander Baart? De zoon van Ernst, eveneens een oud-leerling.

Ja, dat is een verdediger en een goeie vriend van me; ik zal hem met plezier voorbij snellen!

Augustus, Wilrijk!? Dat is nog eens een idee om met enkele collega’s en klasmakkers af te spreken?

Dat zou tof zijn Lejo! Hoe meer supporters hoe meer vreugde! Omdat je het me vraagt: je kan mij of onze ploeg volgen op Instagram: alex_hendrickx en belredlions

Zullen we zeker doen!

Lejo Onsia in Het Beertje nr. 338 (februari 2019)