Oud-leerling naar internationale zonnebootrace (2014)

door

De Umicore Solar Boat is een initiatief van enkele studenten van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Het project wordt geleid door Mattijs Louwagie en onze eigen oud-leerling Steffen Abs (05WEWI). Begin-mei werd hun boot op de Schelde te water gelaten in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters en vertegenwoordigers van de voornaamste sponsor, de globale materiaaltechnologiegroep Umicore. 
De groep jonge ingenieurs gaan prat op enkele technologische innovaties. Zo is de nieuwe zonneboot geen catamaran, maar een zogeheten monohull, met een romp uit één stuk. "Die vernieuwing levert ons wellicht heel wat snelheidswinst op. Ook nieuw is onze aandrijving. Die is 360° graden draaibaar, wat ons toelaat heel nauwkeurig de moeilijkste manoeuvres te maken. Gecombineerd met een contra-roterend schroefsysteem zou dit voor goede prestaties en efficiënt bochtenwerk moeten zorgen.”, aldus de teamleaders in Het Nieuwsblad.

Op 28 juni neemt de Umicore Solar Boat deel aan de DONG Energy Solar Challenge in Groningen. Dit is een internationale race voor boten die aangedreven worden op zonne-energie. In 2006 werd de race voor het eerst georganiseerd. Inmiddels is het tweejaarlijkse evenement in 2014 aan zijn vijfde editie toe. Teams uit Amerika, Polen en Finland hebben zich al gemeld.

Uit: Het Beertje nr. 319 (juni 2014)