Oud-leerling helpt Palestijnse vluchtelingen (2018)

door

Een tijdje geleden werd onze aandacht gevestigd op de melding van een niet-alledaagse adreswijziging van een oud-leerling. Het betrof 2998 (02MTWI), die zijn woonplaats in Australië inruilde voor Jordanië. Ondertussen blijkt hij in Jeruzalem te wonen. We dachten dat het wel eens interessant kon zijn om wat meer informatie in te winnen bij deze globetrotter.

Beste 2998, hoe komt een oud-leerling van Sint-Jan in Jeruzalem terecht, en dan nog via Australië en Jordanië?

Ik ben jurist van opleiding. Na een stage bij de VN en mijn stage aan de balie in Antwerpen, ben ik in 2011 naar Australië verhuisd met mijn Australische partner. Na vier jaar in Perth, vonden mijn vrouw en ik het tijd om het avontuur nogmaals op te zoeken. Internationale ontwikkeling en humanitaire hulpverlening is altijd onze passie geweest, en we hadden het geluk om beide onder hoede van de Australische overheid als consultants bij een lokale vzw in Jordanië te kunnen werken. De vzw - Justice Center for Legal Aid - verleent gratis juridische bijstand aan de lokale bevolking en de grote populatie - voornamelijk Palestijnse en Syrische - vluchtelingen. Twee jaar later kreeg ik de kans om voor het VN Wereldvoedselprogramma te werken, en zo kwam het dat mijn vrouw en ik voor een jaar apart woonden: zij in Amman en ik in Rome. Weer een jaar later, kon ik terug naar het Midden-Oosten keren, dit keer naar Jeruzalem waar ik werk voor het VN Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA). We hopen dit keer wat langer op post te blijven en hebben ons gesetteld in een huisje met een tuintje en een nieuwe toevoeging aan de familie: ons hondje Luna. :)

Wat doet UNRWA?

UNRWA werd in 1949 opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in de nasleep van de Arabisch-Israelische oorlog om humanitaire assistentie te verlenen aan Palestijnen die zowel hun huis als inkomen verloren als gevolg van het conflict. UNRWA’s werkterrein strekt zich uit tot vijf gebieden: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Jordanië, Libanon en Syrië. Het voorbestaan van de organisatie is gekoppeld aan een "rechtvaardige en duurzame oplossing" voor het conflict, dat 70 jaar later nog steeds één van de meest complexe conflicten is in internationale politiek. UNRWA is niet betrokken in die vredesgesprekken. Ons mandaat is strikt gelimiteerd tot humanitaire hulpverlening en ontwikkeling aan Palestijnse Vluchtelingen. Momenteel garandeert UNRWA basiseducatie voor meer dan een half miljoen jongens en meisjes in meer dan 700 UNRWA scholen; voedsel aan 1,7 miljoen voedsel-onzekere vluchtelingen; toegang tot eerstelijns gezondheidszorg voor 3 miljoen vluchtelingen; en uiteindelijk de waardigheid en menselijke zekerheid van 5,3 miljoen vluchtelingen.

Hoe is het leven als expat in Jeruzalem?

Jeruzalem - Oost & West - heeft vele culturele, culinaire, historische, religieuze en architecturale schatten, en vooral de oude stad spreekt tot de verbeelding. Het is dan ook een echt privilege om elke dag voorbij de immense muren van de oude stad te rijden of fietsen, en te mijmeren over de verschillende lagen en gedaanten van de Heilige Stad door de eeuwen heen. We wonen in een huisje dichtbij het oude treinstation van Jeruzalem, niet ver van de oude stad en het Westerse stadscentrum. Doorheen de voorbije maanden hebben we verschillende veiligheidssituaties gekend; nooit een echte bedreiging voor onze persoonlijke veiligheid, maar telkens pijnlijke herinneringen van het conflict dat zich dichtbij en veraf afspeelt.

Denkt u nog wel eens terug aan uw thuisland? Zo ja, wat mist u het meest?

Zeker en vast. België is relatief dichtbij en we komen graag terug om familie en vrienden te bezoeken. Zulke bezoeken zijn altijd te kort, en het is telkens moeilijk om telkens de balans te vinden tussen bijpraten en uitrusten. Het einde van zo’n bezoek gaat altijd gepaard met een tripje naar de supermarkt om een voorraad chocolade in te slagen.

UNRWA is met een campagne gestart om 500 miljoen dollar aan fondsen te verwerven. Iedereen kan helpen door geld te doneren of de campagne te ondersteunen.

Uit: Het Beertje nr. 335 (juni 2018)