Kankeronderzoek op het goede spoor (2016)

door

Oud-leerling en oud-bestuurslid prof. dr. Filip Lardon (84WB) kwam in de Gazet van Antwerpen van 19 september 2015 uitgebreid aan het woord aangaande zijn onderzoeksdomein, het kankeronderzoek. Hij liet zich hierin zeer optimistisch uit over de perspectieven voor de toekomst. Er is reeds zeer veel bereikt: sinds 1970 is het genezingspercentage voor kanker al gestegen van 30% naar meer dan 60%. Er is echter goede reden om aan te nemen dat de genezingskansen de komende jaren nog drastisch zullen toenemen dankzij enkele belangrijke doorbraken in het wetenschappelijk onderzoek.

Ten eerste wordt chemotherapie vervangen door meer doelgerichte therapieën. Hoe werkt dit? Alle cellen hebben eiwitten nodig. We hebben ontdekt dat kankercellen heel eigen wegen hebben om eiwitten aan te maken. Daardoor kunnen we nu middelen ontwikkelen die de kankercellen doelgericht blokkeren en de normale cellen met rust laten.

Ook de moleculaire biologie en gentechnologie zorgen voor belangrijke doorbraken. We kunnen nu cellen tot op het genetische niveau onderzoeken en ontdekken zo waarom sommige kankercellen uitzaaien en andere niet. Daardoor kunnen we therapieën ontwikkelen die de uitzaaiende cellen blokkeren.

Hoe sneller kankercellen gevonden worden, hoe beter. De vloeibare biopsie is wat dat betreft zeer hoopgevend. Wie kanker heeft, heeft na een tijdje ook kankercellen in zijn bloed. Vroeger konden we die niet of pas in een vergevorderd stadium detecteren. Met de nieuwste technieken kunnen we al drie kankercellen opsporen in een buisje bloed. Een regelmatig bloedonderzoek is op termijn dus heel nuttig in het vroegtijdig opsporen van de ziekte.

Tenslotte is er nog de immunotherapie. Kankercellen zijn zeer vernuftig. Ze verschuilen zich op verschillende manieren voor ons natuurlijk afweersysteem. Maar we zijn die mechanismen op het spoor. Met immunotherapie kunnen we het afweersysteem sterker maken en de kankercellen verzwakken of meer zichtbaar maken voor dat afweersysteem.

Mensen zullen altijd kanker blijven krijgen, maar er is goede hoop dat de ziekte binnen afzienbare tijd behandelbaar wordt. En zo zullen we dan toch niet moeten ophouden met rood vlees te eten: als dat geen goed nieuws is!

Uit: Het Beertje nr. 325 (december 2015)