In memoriam: dhr. Paul Joret (1998)

door

Op 26 mei 1998 werd dhr. Paul Joret op 49-jarige leeftijd slachtoffer van een tragisch verkeersongeval op de baan Oostmalle-Lier. Hij botste frontaal op een tegenligger met dronken bestuurder die over de middenberm heen op het rijvak van Paul was terechtgekomen. Paul liet echtgenote Anne Eeckelaert (+19/6/2015) en 9 kinderen na.

Op het ogenblik van zijn overlijden was hij gewezen leraar Frans en gewezen lid van de participatieraad.

De heer Paul Joret was een uiterst bekwaam leraar die op onze school een bijzonder gunstige reputatie had. De laatste jaren van zijn leven was hij docent aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken van het RUCA (Universiteit Antwerpen), waar hij een collega was van docent Nederlands en oud-leerling Jos Rombouts (74WB). Dhr. Joret had veel belangstelling voor de Franstalige literatuur die in Vlaanderen werd geschreven. De bekendste auteurs zijn natuurlijk Maurice Maeterlinck (Nobelprijs 1911 voor literatuur) en Georges Rodenbach, maar ook in Antwerpen en de Kempen werd Franstalige literatuur geschreven. Zo schreef André Baillon over Westmalle en situeert Georges Eekhoud enkele verhalen in Zoersel en een roman in het fictieve Varlonyssel, waar steeds Zoersel doorheen schemert.

Een kort overlijdensbericht is verschenen in Het Beertje nr. 252 (juni 1998). Een levensbericht is te vinden in het tijdschrift Linguistica Antverpiensia: D’HULST, Lieven: Stèle pour Paul Joret (1948-1998), XXXII (1998), p. 3-6.