In memoriam: de heer Joz Verhaert (2007)

door

Op 18 april 2007 overleed in het Sint-Erasmusziekenhuis te Antwerpen de heer Joz Verhaert, geboren te Broechem op 22 juni 1935, echtgenoot van mevrouw Gerda Hendrickx en vader van oud-leerlingen Alde (LAMT95) en Gude (LAMT98). Hij was laureaat aan het Lemmensinstituut, leraar aan het Sint-Jan Berchmanscollege van 1964 tot 1995, componist, koordirigent en organist.

In de jaren van explosieve uitbreiding van het college benoemde directeur Broeder Gysels op 1 september 1964 de heer Joz Verhaert in het college als leraar muziek en esthetica. Net als de andere leerkrachten werkte ook hij bovendien voluit mee aan de grote schoolfeesten. Zo bijvoorbeeld het totaalspektakel "Mallemolen" waarbij Joz Verhaert het schoolkoor leidde, leraar lich. opv. Jos Van den Broeck instond voor de choreografie en dictieleraar Jef Steylaerts de algemene regie voerde.

Het was pas bij de bouw van de verdieping boven de "wit-stenen-vleugel" (nu: "De Warande") dat Joz Verhaert eindelijk een eigen vaklokaal kon inrichten, met muziekinstrumenten, geluidsinstallatie en andere audiovisuele middelen, speciaal geïsoleerd van de andere lokalen, zodat er eindelijk ongestoord kon gezongen, muziek gemaakt en beluisterd kon worden. Nadien verhuisde het muzieklokaal naar een eveneens "strategisch gelegen locatie" op het gelijkvloers van het Viatorgebouw.

Op gebied van muziek en esthetica was Joz Verhaert zonder twijfel dé pionier op het college. Hij voerde hoogwaardige handboeken in - denk maar aan "Van Altamira tot Heden" - en zijn lessen waren zeer vaak pareltjes van uitgesproken vakmanschap.

Op 31 augustus 1995 ging hij met pensioen, zodat hij nóg meer tijd had om zich met zijn grote passie bezig te houden, vooral als een bekwaam een geliefd koorleider, organist en componist in de Sint-Paulusparochie te Westmalle.

Voor echtgenote, dochters, familieleden en de vele vrienden van het college en de Sint-Paulusparochie betekent het heengaan van Joz Verhaert een bijzonder groot verlies, waarbij wij zijn nabestaanden alle sterkte toewensen.

Uit: Het Beertje nr. 289 (juni 2007)