Gratis sporten bestaat niet (2017)

door

Op 27/4/2017 verdedigde oud-leerling Erik Thibaut (04GRWI) aan de faculteit Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KULeuven zijn doctoraat "Gratis sporten bestaat niet. Een onderzoek naar de determinanten van sportuitgaven", waarin hij een blik wierp op o.m. de agenda, de portefeuille en de kleerkast van de Vlaamse sporter. Hij baseerde zich hiervoor op het uitgavenpatroon van zo’n 13.000 sporters, verzameld binnen de onderzoeksgroep Sport- en Bewegingsbeleid.

Zo stelde hij vast dat als je ouders als kind aan sport deden, je hoger opgeleid bent en een hoger inkomen hebt, je vaker aan sport doet en er ook meer geld aan uitgeeft.

Het geld dat in de sportsector circuleert, komt niet alleen van de sporters zelf. De verschillende overheden in Vlaanderen geven jaarlijks 33 tot 41 euro subsidies per sportclublid, nog los van de investeringen in sportkampen, zwembaden en sporthallen. Ze doen dat in de hoop de Vlaamse gezondheid op te krikken: een gebrek aan lichaamsbeweging scoort met een vierde plaats pijnlijk hoog in de lijst van risicofactoren op vroegtijdig overlijden.

In zijn doctoraat betoogt hij dat de huidige subsidies efficiënter ingezet kunnen worden aangezien ze vandaag vooral de hogere inkomens bereiken via sportkampen, sportclubs of andere. Thibaut suggereert de invoering van een sportcheque, vergelijkbaar met de cultuurcheque. 'Lagere inkomens die budget bij krijgen, spenderen dat vaker aan sport dan de hogere inkomens, die er sowieso makkelijker geld aan uitgeven.'

Uit: Het Beertje nr. 331 (juni 2017)