Bezige Beren (2023)

door

Laurens De Poorter (09WEWI) is medeoprichter van Syndicate One, een nieuwe vennootschap met als doel het Belgische startup-ecosysteem te ondersteunen en ontwikkelen. Met de inzichten en ervaring die werden opgebouwd in andere bedrijven, wil de groep business angels een actieve rol spelen in het bijdragen tot, en de verdere ontwikkeling van een gezond en dynamisch Belgisch startup-ecosysteem door het ondersteunen van de volgende generatie ambitieuze technologie-ondernemers. Bovendien heeft Syndicate One de steun gekregen van een hele resem Belgische startup en scale-up oprichters en bestuurders, alsook internationaal bekende investeerders, die samen met Syndicate One actieve ondersteuning zullen geven aan de volgende generatie Belgische startup founders, zowel financieel als met relevante mentorschap. De missie van Syndicate One is om het enorme potentieel van België als start- en groeiplaats van jonge innovatieve ondernemingen te onderstrepen, en een actieve bijdrage te leveren met zaaikapitaal, ‘no-nonsense’ mentorschap en relevant zakelijk advies voor de ondernemers van morgen, alsook rechtstreekse toegang tot het uitgebreide internationale netwerk dat de 32 oprichters hebben opgebouwd tijdens hun carrières.

Sofie Prosperi (99MTWI) is 11 jaar geleden TrueGEN gestart, een bedrijf gespecialiseerd in netwerkbeveiliging. Het bedrijf is gevestigd in Massenhoven en telt ondertussen 25 medewerkers. De dienstverlening bestaat uit consultancy, training, support, assessment, design en back-ups.

Roman Van Houtven (10HUWE) is binnenkort te zien in de nieuwe reeks van het programma ‘Dertigers’. De opnames starten midden mei. Voor Roman is "Dertigers" zijn eerste televisierol. Hij studeerde dans aan P.A.R.T.S, onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker, en werkt sindsdien als danser, acteur en theatermaker.

Op 17 december 2022 werd te Loenhout de gerenoveerde Tiendenschuur plechtig geopend met een academische zitting in aanwezigheid van burgemeester en schepenen van de hoofdgemeente Wuustwezel. Het gebouw zal voortaan dienst doen als thuisbasis van de heemkundige kring Wesalia II, alsook de parochiale administratie en archief huisvesten. Tijdens de academische zitting mocht oud-leerling Mathias Van Aken (94LAGR) kort het woord richten tot de aanwezigen. Mathias beheert al 20 jaar een uitgebreide website over de geschiedenis van Loenhout, het geboortedorp van zijn vader en diens voorvaderen tot minstens de 15de eeuw. De interesse werd gewekt door een boekje van zijn overgrootvader Adriaan Van Aken in 1938, schoolhoofd te Loenhout, over de geschiedenis van het dorp. Ondertussen bevat de website, naast vele historische artikels, ook een enorme hoeveelheid gedigitaliseerde archiefstukken en een volledige bevolkingssamenstelling van de 15de eeuw tot nu. Het is een veel geraadpleegde bron voor genealogen, maar ook in de academische wereld groeit de belangstelling.

Uit: Het Beertje nr. 354 (februari 2023)