Bezige Beren (2021)

door

Op de televisiezender VTM loopt momenteel een programma genaamd “K2 zoekt K3”. “K3” is de naam van een populaire zanggroep bestaande uit drie jongedames die liedjes zingen en kinderprogramma’s produceren. Door het vertrek van Klaasje, één van de drie groepsleden, was er een vacature ontstaan. Rond de zoektocht naar een vervangster, is een tv-programma gemaakt met hogergenoemde titel. Onze oud-leerlinge 4751 (14GRLA) was één van de deelneemsters. Kato had al wel enige ervaring. Op familieaangelegenheden trad ze wel eens op samen met haar jongere broer Hannes Vanlouwe (16LAMT) achter de drums en haar oudere broer Sander Vanlouwe (12GRLA) aan de gitaar. Toen ze op Sint-Jan zat, ging ze zanglessen volgen aan Trix Antwerpen in Borgerhout. Aan de universiteit werd ze de nieuwe zangeres van de rockcoverband ‘One Missing String’. Kato’s optreden was zeer verdienstelijk maar ze haalde net niet de finale. Nu de wedstrijd voor haar afgelopen is, keert ze met opgeheven hoofd terug naar haar job als klinisch psychologe.

In 2019 verscheen de debuutroman van Lore Mutsaers (10ECMT), ‘Dwaal zacht’. Het is een verhaal over de dunne grenzen tussen verbondenheid, vervreemding en waanzin, over leven en dood, en over omgaan met verdriet dat snijdt. De lezer leert geneeskundestudent Lucas kennen, wiens zorgeloze leven verandert wanneer zijn zus Claire verdwijnt. Hij klampt zich vast aan herinneringen en aan elke mogelijke connectie met haar. Vinden ze elkaar terug? Aan de andere kant is er Maurice, een vijfenvijftigjarige fotograaf, die niet lang meer te leven heeft. Hij laat alles achter om afscheid te nemen van zijn grote liefde. Welk laatste beeld moet hij nog vastleggen? Zonder het zelf te beseffen, raken hun levens elkaar. Het boek is uitgegeven bij Lannoo en te koop voor 10,50 EUR. Lore schreef ons dat het dankzij haar inspirerende leerkrachten Nederlands, hun leeslijsten en de culturele uitstappen is, dat haar interesse in literatuur is ontstaan. Ze zou graag meer jonge mensen willen bereiken met haar boek en laat weten dat ze openstaat voor eventuele initiatieven van leerkrachten Nederlands die iets literairs willen organiseren rond het thema geestelijke gezondheid.

Op 21 oktober 2021 ontving oud-leerling Johan Van Bosch (87EC) de titel eredeken van de Arbeid van het “Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid” (KIEA). Het KIEA werd in 1954 door H.M. Koningin Elisabeth opgericht en heeft als doel het stimuleren en erkennen van de persoonlijke verdienste voor en in alle beroepen, van het permanent verwerven van kennis en inzichten, het voortdurend bijscholen, uitmuntend werk en maatschappelijk engagement. Van Bosch ontving deze titel voor zijn jarenlange en tevens onbaatzuchtige inzet voor de sector van aannemers van landbouwwerken. Zijn kandidatuur werd ingediend door de Nationale Centrale Landbouw-Service vzw. Toen hij daar in 2003 algemeen secretaris werd, had de beroepsvereniging 60 leden, nu zijn dat er bijna 800. Daarnaast heeft hij de taak van woordvoerder in het paritair comité 132  consequent opgenomen. Daarbovenop geeft hij opleidingen aan loonwerkers en tracht hij de wetgevende taal simpel te verwoorden aan de leden. Hij verdedigt ook de belangen van de sector in diverse organisaties, zoals VEGAPLAN, EDUplus, Mission Wallonne des Secteurs Verts en PCLT, waar hij lid is van het bestuursorgaan. Hij is ook voorzitter van de sectorcommissie 5: Land- en tuinbouwgebonden activiteiten bij de Hoge Raad voor Zelfstandigen en KMO en algemeen secretaris van andere beroepsverenigingen.

Uit: Het Beertje nr. 349 (december 2021)