Van Baccalou tot Goos (2008)

door

Op 21 augustus 1793 werd in het Franse Lyon Louis Querbes geboren. Hij werd later pastoor van Vourles en stichtte de congregatie van Sint-Viator. Deze congregatie kende een zeer grote bloei en was actief in vele scholen.

In 1902 kwam de anticlericale regering Combes in Frankrijk aan de macht. Die verbood de kloosterorden en congregaties om zich nog langer met onderwijs bezig te houden: ermee stoppen of het land uit. Een aantal Viatorianen kwam zo via via in Westmalle terecht, waar ze een juvenaat en noviciaat en.... het Sint-Jozefsgesticht, het latere Sint-Jan Berchmanscollege, hebben opgericht. We schrijven 1912, bijna honderd jaar geleden!

Eerste directeur vanaf 1912 was pater Theo Baccalou. Even zijn opvolgers op een rijtje: pater Ad. Fabre, Alex Séguret, Henri Gardou, Celestin Pezet, Alfons Bertrand, broeder Felix Minner, broeder Henri Minner, pater Antoon Cassenaer en broeder Juul Gysels, die het instituut van "De Franse Broederkens" heeft uitgebouwd tot een groot college met hoge waardering.

In 1966 werd de verantwoordelijkheid over het college van de congregatie overgedragen aan het bisdom Antwerpen. Eerwaarde heer Leopold Baeten was de eerste diocesane directeur, in 1968 opgevolgd door eerwaarde heer Lodewijk Van Loo, die het college een kwart eeuw lang verder heeft uitgebouwd en met vaste hand geleid tot 1993. De heer Alfons Goos werd toen de eerste leken-directeur die deze functie uitoefent met grote bekwaamheid, duidelijke visie, onbegrensde creativiteit en krachtig dynamisme.

Raymond Dupont in Het Beertje nr. 295 (september 2008)