SJB Malle schittert op Whizzkids (2021)

door

Whizzkids is een ICT-wedstrijd voor leerlingen van het vierde, vijfde, zesde leerjaar. Door middel een tweewekelijkse quiz met een drietal vragen, leren kinderen verantwoord omgaan met het internet: hoe een zoekrobot gebruiken, hoe via online landkaarten afstanden meten, beoordelen op welke websites de meest betrouwbare informatie informatie te vinden is, enz. De best presterende klassen van Vlaanderen mogen zich op het einde van het schooljaar ‘live’ meten tijdens een finaleronde te Brussel.

Het zesde leerjaar van onze school neemt reeds enkele jaren actief deel aan deze wedstrijd, en behaalt ook jaar na jaar mooie resultaten. In juni 2020 sleepte onze school de eerste, tweede en vierde prijs in de wacht. De leerlingen moesten niet evidente vragen oplossen zoals: ‘Welk dorp ligt dertig kilometer ten westen van het standbeeld van Ambiorix?’. Om dit uit te vissen, moest de leerling dus eerst op zoek naar de locatie van het standbeeld, en vervolgens voldoende met online landkaarten kunnen werken, om een afstand van 30km uit te meten.

Normaal gezien zou de finale doorgegaan zijn in Brussel, maar vanwege de gekende reden, moest het dit jaar in de eigen school gebeuren. Leraars mochten evenwel niet helpen: dat werd streng gecontroleerd via webcams.

De eerste plaats was voor de ‘Google (b)engels’ van meester Koen, 6A. Als tweede kwam de ploeg ‘6C Squad’ van juf Tine. De klas 6B was vierde en 6D speelde ook mee in de finale, wat op zich al een knappe prestatie is.

Uit: Het Beertje nr. 346 (februari 2021)