Leerlinge wint Sterrenkunde Olympiade (2023)

door

De Vlaamse Sterrenkunde Olympiade is een samenwerking van de Vereniging Voor Sterrenkunde, de Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde, de KU Leuven, de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. De wedstrijd bestaat uit een voorronde en een finale en staat bekend om de hoge moeilijkheidsgraad. Ze richt zich hoofdzakelijk tot leerlingen van de derde graad secundair onderwijs die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde en aanverwante wetenschappen. Met deze olympiade willen de organisatoren de interesse in sterrenkunde bij jongeren stimuleren.

Op 6 mei ll. ging de finale van deze wedstrijd door in het planetarium op de Heizel in Brussel. Het werd een spannende eindstrijd, waarbij onze leerlinge Merline Bruyndonckx zegevierde!

Merline studeert aan onze school de richting Wetenschappen-Wiskunde. Ze overtuigde de jury met haar presentatie over het zelfgekozen thema ‘Fast radio bursts en hun astronomisch nut’. Onze leerlinge wint een waarnemingssessie met de Mercatortelescoop op La Palma (Spanje), inclusief reis en verblijf. Deze prijs wordt nog aangevuld met een omvangrijk sterrenkundig boekenpakket.

Uit: Het Beertje nr. 357 (december 2023)