In memoriam: Frans Hamakers (2023)

door

Alle oud-leerlingen van het college kennen de verschillende functies bij het personeel: van directie, leerkrachten, administratief personeel, poetspersoneel en ook technische medewerkers. Een van hen was Frans Hamakers, die jaren lang heeft samengewerkt met zijn collega Jan Van Dyck (+).

De meeste (oud)leerkrachten hebben hun eigen vakspecialiteit. Frans had geen specialiteit want hij kon alles ! Men kon op hem een beroep doen voor taken met steen, mortel en beton, zowel voor herstellingswerken als nieuwe constructies. Hetzelfde met hout, nagels, schroeven. Hetzelfde met wegenwerken: samen met zijn collega Jan hebben ze de speelplaats Viator met grijze dallen aangelegd. Twee mannen met elk twee vlijtige handen. Ook de rijweg van de Holstraat naar de eetzaal hebben Jan en Frans aangelegd. Zo konden de vrachtwagens tot aan de ingang het gebouw Sporthal rijden met gerief voor de eetzaal. Frans kon ook meewerken met directeur Van Loo met electrische leidingen en installaties. Hij leerde er zo veel van zijn directeur dat hij heel wat opdrachten alleen aankon. Schilderen en behangen was ook een van zijn vele "specialiteiten". Bovendien was hij ook actief in de afvalverwerking, kapotte lampen vervangen, kleine en grote herstellingen uitvoeren vele andere praktische taken achter de schermen.Hij vervulde al zijn taken zeer gewetensvol met grote zin voor nauwkeurigheid. …

Toen hij in 1971 met pensioen ging, zegde directeur Van Loo tijdens zijn viering dat Frans niet lang een "gast" was, maar een… meestergast !

Frans werkte graag op het college. Hij hield van de school en al de personeelsleden. Na zijn pensioen sloot hij graag aan bij "Het Gouden Krijtje" (de "seniorenkring" van de gepensioneerde personeelsleden). Samen met zijn vrouw Mia (+) was hij op vele activiteiten aanwezig en beleefde er veel deugd aan.

Frans was niet alleen een harde werker, maar ook vriend en collega van de andere personeelsleden. Hij was een vriendelijke medewerker. We mogen gerust zeggen: "Frans was een crème van een vent".

Samen met Frans Hamakers willen wij speciaal eer betuigen aan alle medewerkers van het "dienstpersoneel" van vroeger en nu. Hun bijdrage is van ontzettend groot belang in het dagelijks leven van een college.

Raymond Dupont (62EC) in Het Beertje nr. 357 (december 2023)