In memoriam: Broeder Theo Delang (2004)

door

Op 24 juni 2004 overleed Broeder Theo Delang op de leeftijd van 81 jaar.

Hij is de voorlaatste geestelijke van Sint-Viator in ons land. (Broeder Juul Gysels, gewezen directeur van het college is de laatste nog levende geestelijke van deze congregatie).

In zijn actieve periode was Broeder Delang een echte legende op het college: lesgever in het lager onderwijs (met zeer bevolkte klassen) en internaatsmonitor. Gedurende een korte tijd heeft hij ook tekenles (niet wetenschappelijk tekenen) gegeven in het secundair onderwijs.

Vele oud-leerlingen zullen zich broeder Delang herinneren als toezichter op de speelplaats en in de studiezaal. Was hij niet de man van de beruchte "vijf toeren rond de speelplaats" als er een bal over de draad vloog?

Hij organiseerde de eerste Romereis, begin jaren zestig. Zijn pionierswerk is ondertussen uitgegroeid tot een prestigieuze en professioneel begeleide studiereis, waar elke leerling in Latijnse of Griekse richtingen jarenlang naar uitkijkt en nadien naar terugkijkt. De mannen van broeder Delang logeerden in jeugdherbergen. Nu moeten de hotels voldoende sterren hebben... Toen was de reisgids slechts een gevouwen en gestencild blaadje. Nu is het een uitvoerige brochure met kleurillustraties.

Broeder Delang was minstens evenzeer gekend als KSA-man. Hij was oprichter van de plaatselijke KSA-groep, maar was ook meer dan 25 jaar gouwsecretaris van Antwerpen.

Eén citaat moet ons wel even doen nadenken:

Ik heb altijd van de kleinsten - lees: kinderen en zwakken in de maatschappij - gehouden. Ik geloof in de goedheid van de mensen, in de liefde van God. Hij zal je helpen als je in de put zit. Zoek een moment van stilte en je zult Zijn stem horen.

Raymond Dupont in Het Beertje nr. 276 (juni 2004)

---
Lees ook: