Gebouw 'Toon' (2019)

door

Verschillende gebouwen van het college dragen namen van illustere figuren, vaak geestelijken, die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van de school. Zo publiceerden we enkele maanden geleden een artikel over E.H. Josef Ten Grootenhuysen, wiens naam als inspiratie diende voor Het Groothuys. In de toekomst zullen we het zeker ook nog hebben over E.H. Louis Querbes, E.H. Jozef Nelo en Sint-Viator. Er is echter nog een gebouwtje dat luistert naar de iets geheimzinniger naam 'Toon' of 'duivenkot'. De laatste naam begrijpen we goed: het kleine gebouwtje met turnzaal, gelegen aan de Holstraat naast Viator, heeft inderdaad het uitzicht van een duiventil. Maar 'Toon'? De vraag leefde blijkbaar ook in de leraarskamer en kwam ons zo ter ore. We gingen te rade bij onze erevoorzitter Raymond Dupont (62EC), die er het volgende over kon vertellen.

De kleine turnzaal met kleedkamer en enkele lokalen op de eerste verdieping langs de Holstraat was oorspronkelijk eigendom van aannemer Toon Geens. Eén van zijn dochters is getrouwd met de stichter van de meubelfabrieken Mintjens: Karel Mintjens. Toon Geens had er op de benedenverdieping een magazijn.

Maar de familie Geens had ook een café met feestzaal langs de Antwerpsesteenweg: "Bij den Toon"… (later discotheek "James").

Gebouw 'Toon'

Broeder directeur J. Gysels heeft het magazijn van “Den Toon” overgekocht en installeerde er een turnzaaltje in: “De kleine turnzaal”. Op de eerste verdieping werden twee klassen lagere school ondergebracht. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er nu nog altijd les gegeven aan klassen van het secundair onderwijs. Directeur Goos heeft het duivenkot boven de kleedkamer laten verwijderen en het interieur een beetje laten aanpassen.

Elke Sint-Janner sprak over "het duivenkot" en over "Den Toon". Toon Geens is al vele jaren geleden overleden, maar hij leeft nog altijd voort in het magazijntje dat hij langs de Holstraat heeft laten bouwen.

Raymond Dupont (62EC) in Het Beertje nr. 339 (juni 2019)